Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΧΩΡΑ

Ίσως να πρόκειται για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες των τελευταίων χρόνων αυτή που διενήργησε ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις. Ενδιαφέρουσα όχι τόσο για το θεματικό της πλαίσιο –παρόμοιες έχουν «εμφανιστεί» και στο πρόσφατο παρελθόν– αλλά για το ότι καταγράφεται πλέον ξεκάθαρα αυτό που ως «υποψία» διαχέεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία: η μεταστροφή της, δηλαδή, σε ένα κράμα «εθνικού σκεπτικισμού», συναρτώμενο άμεσα από την πνευματική της υποχώρηση, ικανή να «αναθρέψει» συμπτώματα ακραίου (και επικίνδυνου) συντηρητισμού.

Εστιάζοντας όχι τόσο στις «προτιμήσεις» αλλά στις «αντιλήψεις» των Ελλήνων πολιτών, η έρευνα λειτουργεί ως μία (μάλλον πειστική) «ακτινογραφία» της ελληνικής πραγματικότητας, με κύριο γνώρισμα και χαρακτηριστικό της την αυξανόμενη ροπή της προς την απαισιοδοξία! Που, πέραν των «ποικιλιών» της, τείνει να εξελιχθεί και σε μάστιγα «συλλογικής εξάρτησης».

Ποια είναι όμως εκείνα τα «στοιχεία» που επιβεβαιώνουν την… καθ’ ημάς μελαγχολία; Από πού τεκμαίρεται η διολίσθησή μας στα «παράδοξα» και «ανεξήγητα»; Πού εντοπίζονται οι τάσεις «μεταφυσικής» και ο ελλοχεύων μιθριδατισμός; Παραθέτω μερικά απτά παραδείγματα:

Στην ερώτηση αντί της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μήπως τα συμφέροντά της διασφαλίζονταν περισσότερο με μία προνομιακή σχέση/συμμαχία κυρίως με κάποια από τις, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, η απάντηση είναι άκρως… ορθόδοξη! Το 33,4 απαντάει Ρωσία, το 10 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ένα 6,6 Κίνα (!) και ένα 37 που «επιμένει» (ακόμη) Ευρώπη! Το αξιοσημείωτο; Πριν από έναν χρόνο περίπου, στην ίδια ερώτηση καταγράφονταν τα εξής ποσοστά. Ρωσία 24,5, ΗΠΑ 10,6 (στασιμότητα γενικώς), Κίνα 4,8, «μένουμε» Ευρώπη 51,2! Να εικάσω από πού αλιεύει ακροατήριο (ή και ψηφοφόρους) ο Βελόπουλος;

Στην (κατά τι απλουστευτική) προτροπή θα σας διαβάσω ορισμένες λέξεις και θα ήθελα να μου πείτε εάν, για εσάς προσωπικά, αντιπροσωπεύουν κάτι «καλό» ή κάτι «κακό», οι επίμαχες «λέξεις» συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Μουσουλμάνοι 33,3 «καλό», 46,4 «κακό», μετανάστες 37,6 «καλό», 49 «κακό», πρόσφυγες 49,3 «καλό», 39,9 «κακό». Και αν σε αυτές τις «κατηγορίες» τα ποσοστά μπορούν να θεωρηθούν «φυσιολογικά» (μας «κυνηγάει», βλέπετε, η Ιστορία), εκείνο που τα «σπάει» εντελώς είναι η σύγκρουση «καλού» και «κακού» στις περιπτώσεις των Γερμανών, των Αμερικάνων, των Εβραίων, των Ρώσων και των Τούρκων!

Και άντε, πες ότι για τους Τούρκους το 62,3 του «κακού» δεν προκαλεί καμία έκπληξη (το ότι ένα 28 τους θεωρεί «καλό» δεν είναι ικανό να αλλοιώσει τα… τουρκοφαγικά μας ένστικτα), το 52,7 όμως για τους «κακούς» Γερμανούς πιστοποιεί το αλλοπρόσαλλο των συναισθημάτων μας. Να υποθέσω ότι τους Γερμανούς πολλοί εμίσησαν, τη… Μερσεντές ουδείς; Εννοείται ότι οι «καλοί» Ρώσοι αγγίζουν το 75 τοις εκατό (το «κακό» 10,7 θα είναι οι… μπολσεβίκοι), ενώ οι Εβραίοι παλαντζάρουν ανάμεσα στο 44,4 (οι «καλοί») και το 37,9 (οι «κακοί»). Εννοείται ότι στο 44,4 «ανήκει» και ο προσφάτως ανανήψας Άδωνις Γεωργιάδης.

Σταθερή τα τελευταία χρόνια παραμένει η άποψη των νεο-ελλήνων για την παγκοσμιοποίηση. Ένα ποσοστό κοντά στο 60% τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον της, ενισχύοντας αυτό που ελάχιστα απέχει από το χαρακτηριστεί… παράνοια! Ήγουν, το φαινόμενο από τη μια οι πολίτες-ψηφοφόροι να επιλέγουν σε ποσοστό 80% κόμματα και ιδεολογίες που υπερασπίζουν τα «συνοριακά ανοίγματα» και από την άλλη να θεωρούν την παγκοσμιοποίηση «απειλή»!

Στον ρυθμό της «εθνικής περιχαράκωσης» κινούνται και τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν οι απόψεις για τους μετανάστες. Το 88,3 θεωρεί ότι ο αριθμός τους είναι υπερβολικά μεγάλος, το 64,4 ότι αυξάνουν την εγκληματικότητα (τι κι αν τα επίσημα στοιχεία «λένε» το εντελώς αντίθετο), το 58% ότι αυξάνει την ανεργία (σε ποιους «κλάδους» άραγε;), το 64,7 ότι δεν «εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας» (προφανώς εννοούν αυτόν των Βέρτη και Σφακιανάκη), και το 72,5 ότι η παρουσία τους στη χώρα μας δεν βοηθά καθόλου στην επίλυση του δημογραφικού μας προβλήματος (κάτι που αποδεικνύει και το ακαταμάχητο της… στύσης μας)!

Βάσει όλων των παραπάνω, έκπληξη αποτελεί το 66,5 που συγκεντρώνει η άποψη που «θέλει» τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, να λαμβάνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα-ιθαγένεια. Να υποθέσω ότι για να διαμορφωθεί αυτό το (υψηλό) ποσοστό «έσπρωξε» και λίγο ο… Γιάννης Αντετοκούμπο;

Στο (σχεδόν) 50-50 κυμαίνονται τα ποσοστά σε ό,τι αφορά τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά μόλις ένα 25,8 τάσσεται υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Ανεχτικοί, ανεχτικοί αλλά μην το… παραχέσουμε κιόλας!

Στα «επί μέρους», η χρήση της ινδικής κάνναβης για προσωπική χρήση απορρίπτεται από το 51,7 (τελικά, δεν είναι μόνο του το ΚΚΕ), ένα 30% επιθυμεί την επαναφορά της θανατικής ποινής (με το άλλοθι –και καλά– του διαχωρισμού των εγκλημάτων), 80άρι συγκεντρώνουν αυτοί που πιστεύουν στον Θεό (χωρίς όμως να λένε σε… ποιον!), με το αξιοσημείωτο εδώ ότι, πριν δύο χρόνια οι πιστοί «έπιαναν» ποσοστό 83,5! Στο 80% είναι αυτοί που πιστεύουν στην ύπαρξη μυστικών οργανώσεων και ότι αυτές «κινούν τα νήματα» της παγκόσμιας ιστορίας (όχι πως δεν θα έπιαναν τόπο οι Λιακόπουλοι).

Επί των πολιτιστικών; Δράμα! Κοντά στο 50% αυτοί που τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν επισκεφτεί ούτε ένα Μουσείο, δεν έχουν πάει σε μία συναυλία (ούτε καν του… Μαραβέγια), δεν έχουν δει μία θεατρική παράσταση (Ντενίση, έστω). Ακόμη και το ποσοστό εκείνων που επί έναν χρόνο δεν έχουν ανοίξει βιβλίο, αγγίζει το 40% (χωρίς να καταγράφεται αν στο υπόλοιπο 60, εμπλέκεται η… Χρυσηίδα Δημουλίδου)

Τέλος, στο «ματσάκι» των ιδεολογιών, πρώτη έρχεται η σοσιαλδημοκρατία με 19,7, κοντά της ο φιλελευθερισμός με 179, τρίτος ο σοσιαλισμός με 12,7, έπεται ο νέο-φιλελευθερισμός με 9,6 (χουβαρδάδικα πράγματα), ο εθνικισμός με 8,3 και (ω, του θαύματος!) χέρι-χέρι με 5,6 ο
κομμουνισμός με τον συντηρητισμό!

Κατά τα άλλα, το 58,6 δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι μία… μοντέρνα χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου