Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΘΥΜΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



Είναι αλήθεια ότι ο Νίκος Φίλης «φροντίζει» ο ίδιος πολλές φορές να «βγάλει τα μάτια» του, αλλά στα κύρια και τα σοβαρά είναι από τα πρώτα (μην πω το «πρώτο») θύματα παραπληροφόρησης. Ενσυνείδητης και μη. Είτε αυτή πραγματώνεται μέσω των αλλοιώσεων και των παρερμηνειών παλαιών και νέων δηλώσεών του είτε (το χειρότερο) μέσω μιας καλοστημένης «μηχανής προπαγάνδας» που στην παγκόσμια πολιτική ορολογία έχει «κατοχυρωθεί» με την ονομασία: γκαιμπελισμός.

Το δυστύχημα για την ενημέρωση –αλλά πρώτα και κύρια για τη Δημοκρατία– είναι ότι στον ρόλο αυτόν δεν επιδίδονται μόνο τα εθνικιστικά (κατά τεκμήριο και ανεγκέφαλα) φιντάνια του διαδικτύου, αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέρος του… συνταγματικού τόξου. Άλλοτε συντεταγμένα και άλλοτε με τον γνωστό «αυθορμητισμό» που παράγει η άγνοια και ο φανατισμός.

Απέναντι σε αυτήν την επικοινωνιακή μάστιγα, η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr ορθώνει «ανάστημα αλήθειας και αντικειμενικότητας», επιδιδόμενη με συνέπεια σε ένα ξεχωριστό είδος δημοσιογραφίας και ενημέρωσης που (μοναδικό) στόχο και σκοπό έχει να καταρρίψει με στοιχεία και ντοκουμέντα τα πολλά και διάφορα ψεύδη που «κυκλοφορούν» (και ευρέως αναπαράγονται) στο διαδικτυακό σύμπαν.

Επανέρχομαι όμως στον Νίκο Φίλη. Πρόσφατα, διοχετεύτηκε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (νομίζω ότι όλοι είστε σε θέση να καταλάβετε την ιδεολογική ταυτότητα των… αποστολέων), η «είδηση» ότι ο υπουργός Παιδείας σκέφτεται (και προτίθεται) να «κόψει» από το ελληνικό αλφάβητο, δύο έως τρία φωνήεντα! Πώς τεκμηριώνεται η… πρόθεση της κοπής; Μα με τη «δήλωση» του ίδιου του υπουργού, ο οποίος φέρεται να ανέπτυξε τον παρακάτω προβληματισμό:

Στα ελληνικά έχουμε επτά βασικά φωνήεντα (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) τα οποία γίνονται δώδεκα αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του και τα διγράμμα τα ει, οι, υι, αι και ου, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη οι γλώσσες φθάνουν μετά βίας τα έξι με επτά στο σύνολο… Τα παιδιά μας δεν μιλούν και δεν γράφουν σωστά ελληνικά. Κάτι φταίει, αλλά τι; Λένε ότι ο πλούτος της γλώσσας βοηθά τους νέους να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και εκφραστική δύναμη. Εγώ δεν ξέρω. Ίσως όλα αυτά τα φωνήεντα να μπερδεύουν τελικά τα παιδιά… Κατά τη γνώμη μου το έψιλον γιώτα, το όμικρον γιώτα, το ύψιλον και το άλφα γιώτα μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα, ενώ το ίδιο μπορεί να ισχύσει σε ορίζοντα πενταετίας και για σχεδόν ομόηχα σύμφωνα όπως το μι και το νι… Για το θέμα, θα διεξαχθεί ανοιχτός διάλογος και θα ακουστούν όλες οι απόψεις των ειδικών από την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα…

Όπως ήταν φυσικό (και αναμενόμενο) το «νέο» δεν άργησε να πάρει διαστάσεις… φρενίτιδας, με τα σχόλια ενάντια στον υπουργό να εκφωνούνται με όλα τα γλωσσικά περισσεύματα που κομίζει η νεοελληνική καφρίλα και… ανορθογραφία! [1]Τα πράγματα, βέβαια, δεν άργησαν να «μπουν στη θέση» τους, μιας και τα ellinikahoaxes φρόντισαν μέσα σε λίγες ώρες να γνωστοποιήσουν ότι όλα αυτά που «χρεώνονται» στον Νίκο Φίλη προέρχονταν από τη σατιρική ιστοσελίδα Το Κουλούρι, τα άρθρα και τα κείμενα της οποίας είναι απλά… προϊόντα φαντασίας των συντακτών της!

Ποιοι όμως από αυτούς που κοινοποίησαν με «θυμό και οργή» το «κατόρθωμα» του υπουργού έγιναν γνώστες της γκάφας τους; Και ποιοι από  εκείνους (τους πάντα πρόθυμους) που έσπευσαν με όλους τους τόνους των… φωνηέντων τους να βγάλουν τη ρατσιστική χολή τους; Φρονώ ελάχιστοι και από αυτούς ακόμη πιο ελάχιστοι όσοι θα προβούν σε «διορθώσεις» και «συγγνώμες». Και κάπως έτσι, θα αναπαράγεται και θα «σέρνεται» ο… γλωσσικός αφελληνισμός που επιδιώκει ο υπουργός Παιδείας!

Χρειάζεται να υπενθυμίσω με ποια ιδεολογία συνδέονταν ο Γκαίμπελς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου