Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΧΟΥΝΤΙΚΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΕΣ



Πάνω από αυτήν τη φωτογραφία, η δήμαρχος Καβάλας «ποστάρησε» το παρακάτω κείμενο: Η επιστροφή αυτού του μοναδικού γεγονότος, που προσφέρει σπάνιες εικόνες ομορφιάς, έκρηξη αδρεναλίνης και διασκέδαση τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους είναι γεγονός. Η εικόνα του Φρουρίου της πόλης μας με την τεραστία γαλανόλευκη να δεσπόζει επιβλητικά με τα δυο ελικόπτερα Απάτσι να στέκονται ψηλά, δεξιά και αριστερά της είναι η εικόνα που θα κάνει τον γύρο της Ελλάδας και μας κάνει περήφανους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους του συντελεστές που εργάστηκαν επί μακρόν σκληρά για την άρτια επιτυχία της εκδήλωσης, μα πάνω από όλα τους δεκάδες εθελοντές χωρίς τους οποίους το όλο εγχείρημα θα ήταν ανέφικτο…

Δεν είχα τη παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό το «ιπτάμενο show», αργά ή γρήγορα θα αποκάλυπτε τις… μιλιταριστικές του αναφορές και θα εξελίσσονταν σε «αισθητικό πρότυπο» των καθ’ ημάς εθνικιστών. Μα την  π α ρ α μ ι κ ρ ή! Και αυτό όχι εξ αιτίας της προσωπικής μου απέχθειας σε κάθε τι που παραπέμπει σε στολές και πολέμους, αλλά γιατί από την πρώτη κιόλας στιγμή, το πρότζεκτ του (παντελώς άγνωστου) κυρίου Γεωργιάδη δημιουργούσε συνθήκες… στρατιωτικού φρονήματος. Και όλα αυτά, σε μία εποχή που το «είδος» υπερασπίζονταν ανοιχτά και φανατικά από τους «εργολάβους» συγκεκριμένου πολιτικού και ιδεολογικού χώρου.

Με την ανακοίνωση αυτή, η κυρία Τσανάκα, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να «σέρνει» την δημοτική αρχή πίσω από τις ορέξεις (μα και τις διαθέσεις) του πολεμόχαρου συρφετού της Πατριωτικής Κίνησης, «νομιμοποιώντας» όχι μόνο το παράνομο των ενεργειών της, αλλά συμβάλλοντας άμεσα και στη διάδοση των ιδεών της.

Η κυρία Τσανάκα δηλώνει «περήφανη» ένεκα της «τεράστιας γαλανόλευκης» που (αυθαίρετα εντελώς) τοποθέτησαν επάνω στο Μνημείο εκείνοι που κάποτε πετούσαν γουρονοκεφαλές έξω από την Παλιά Μουσική. Αισθάνεται «περήφανη» για ένα «είδωλο» που η χρησιμοποίησή του παραπέμπει ευθέως στη χουντική περίοδο και αποτελεί διαχρονικά το φετίχ των απανταχού νοσταλγών των δικτατόρων. Τέλος, αισθάνεται «περήφανη» για κάτι που καταργεί (με τσαμπουκά και με το έτσι θέλω) το θεσμικό πλαίσιο των εθνικών μας συμβόλων.

Και κάπως έτσι, η μέχρι χθες (διάχυτη) υποψία ότι στελέχη της παράταξης της κυρίας Τσανάκα συνδέονται (υπογείως και μη) με τα ρατσιστικά και μισαλλόδοξα μπουμπούκια της Πατριωτικής Κίνησης, τείνει να εξελιχθεί σε βεβαιότητα. Μακάβρια και επικίνδυνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου